Jij hebt waarschijnlijk wel gehoord over de olifanten van Sri Lanka.
Jij wilt weten waar jij ze het beste kan zien.
In dit artikel lees jij: waar jij in welke nationale parken jij het beste olifanten kan zien, of jij wel of niet naar een weeshuis moet gaan en wat er gebeurd met olifanten als zij meedoen in een festival.
Olifanten zien in weeshuizen van Sri Lanka
Er zijn veel verschillende geluiden over het olifantenweeshuis genaamd Pinnawela elephant orphanage.
Sommige geluiden melden dat er blije olifanten zijn. Maar er zijn ook verhalen dat zij de olifanten slecht behandelen. Dat zij de olifanten vasthouden aan kettingen.
In dit weeshuis worden baby olifanten opgevangen. Zij zijn verstoten door hun moeder. Om hen een kans te geven worden zij hier opgevoed en grootgebracht.
Ook worden hier olifanten gefokt.
De olifanten hebben 10 hectare grond om op rond te lopen.
Daar moeten 80 gesurfte vrienden op verblijven.
De olifanten gaan twee keer per dag in bad. Daar worden zij gewassen in de Ma Oya rivier.
De dikhuiden hebben een dagelijks programma:
- 08:30 – Het olifantenweeshuis is open voor bezoekers
- 09:15 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
- 10:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
- 12:00 – De kudde wordt weer terug gebracht
- 13:15 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
- 14:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
- 16:00 – De kudde wordt weer terug gebracht
- 17:00 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
- 18:00 – Het olifantenweeshuis is gesloten voor bezoekers
Ondanks dat dit olifantenweeshuis een nobel iets is. Is het weeshuis toch een commerciele bedoeling. Als toerist betaal je 2000 LKR per persoon.
Daarnaast kan je de verzorgers betalen om bijvoorbeeld de olifanten te voeren, of foto’s te laten maken. Hierdoor worden de dikhuiden vastgehouden of tegen hun wil stil gehouden. Zodat de toerist zijn of haar foto kan maken.
Het weeshuis was opgericht voor het voeden en verzorgen van jonge olifanten die verstoten zijn door hun moeders. Jonge olifanten vallen soms in ravijnen en gaten in hun zoektocht naar water tijdens de droge periode. Andere wezen zijn verplaatst van hun leef omgeving voor de ontwikkeling van gebouwen, of zijn gewond, ziek of huilend gevonden.
Er zijn 48 verzorgers die de olifanten verzorgen. De vrouwtjes en jongen lopen vrij rond in een kudde. De vrouwtjes worden snachts geketend.
De mannetjes moeten licht werk doen zoals het transporteren van goederen. Zij zijn geketend en worden individueel gemanaged.
De jongen die zijn geboren in Pinnawala worden niet gevoed met de fles.
De olifanten worden gevoed in stallen. Er is maar weinig voedsel in het gebied, behalve wat gras. Grote hoeveelheden fruit wordt daarom dagelijks gebracht naar de olifanten.
Elke volwassen olifant krijgt ongeveer 250 kilo en 2 kilo aan rijst.
Er worden ook olifanten gefokt in het weeshuis. De eerste olifant die werd geboren in Pinnawala was Sukumalee in 1984. Van de eerst geboren olifant in 1984 tot 2015 zijn er 70 olifanten geboren.
Dieren welzijn.
De meeste dieren zijn gezond in het weeshuis. Als zij volwassen worden blijven zij in het weeshuis sinds zij gevoed worden en daar afhankelijk van zijn.
Een paar gehandicapte olifanten wordt zorg aangegeven. Zo is een olifant, Raja, blind en een ander vrouwtje mist een voorpoot dankzij een landmijn.
Het weeshuis was onderwerp van een rapport in 2010. Dit rapport ging over het welzijn van de olifanten in het weeshuis.
De kwaliteit van de zorg voor de deze dieren is een hekel punt. De Sri Lanka Envirement Trust sprak zich uit tegen het weeshuis over het doneren van tamme olifanten aan mensen die hebben bewezen daar slecht voor te zorgen.
Millennium Elephant Foundation
De millennium elephant foundation is een stuk beter voor olifanten.
Het geld dat zij krijgen van toeristen, gebruiken zij voor het verzorgen, beschermen en behandelen van olifanten in Sri Lanka.
In het centrum worden de olifanten goed verzorgt. Zij worden in al hun behoeftes voorzien.
Je kan tegen betaling de deze dieren wassen, en op de rug van de olifant rijden.
De activiteiten kennen een vaste prijs. Als jij de olifanten ook nog wilt voeren dan kost dit
200 LRK extra.
De opbrengsten gaan naar de verzorging van de deze dieren. Daar worden medicijnen, voedsel en andere dingen voor de olifanten voor gekocht.
MEF zoekt en herkent slecht behandelde olifanten en helpt met het verplaatsen van hen naar het terrein van de grond van de foundation.
De organisatie betaald alle medische en voedsel rekeningen plus het salaris voor de verzorger.
De olifanten die gered worden komen uit de houtindustrie. Daar ervaren zij slechte levensomstandigheden en is de kans groot dat zij problemen krijgen met hun slachttanden, hun zenuwen beschadigen of hun tandvlees ziek is.
De andere olifanten komen uit verschillende bronnen zoals tuinen, tempels en olifanten uit hotels.
Verzorging van de olifanten in Sri Lanka
In 2014 had het MEF 9 olifanten en 13 verzorgers. Er wordt gezocht naar een positieve en productieve relatie tussen de olifant en verzorger.
Iedere olifant heeft een eigen stal waar het wordt gevoed en vastgezet tot de volgende ochtend. In de ochtend worden de dieren gewassen en krijgt het ontbijt.
Het voedsel wordt dagelijks gebracht naar het terrein en verdeeld onder de olifanten.
Daar wordt het voor ieder dier geteld en bijgehouden hoeveel deze binnenkrijgt.
De blijfende moeite die wordt gestoken in het verzorgen van de olifanten wordt elke olifant gecheckt door een dierenarts.
Verzorging van de olifanten in millennium elephant foundation
Gedurende de dag worden de olifanten vermaakt met spelletjes. Bakken met fruit worden verstopt zodat zij die kunnen stoppen. Hierdoor kunnen zij spelen en met elkaar omgaan.
De verzorgers zijn getraind om de olifanten te verzorgen via internationale richtlijnen.
Vrijwilligers werk doen
Het MEF leunt op vrijwilligers. De internationale vrijwilligers dragen dagelijks bij met hun dagelijkse taken en helpen daarmee het MEF.
Elke vrijwilliger werkt met een olifant en zijn verzorger gedurende zijn verblijf. Vrijwilligers helpen bij het bijhouden van voedselpatronen, het voorbereiden van vitamine ballen, het afronden van een check van de dierenarts en het wassen van de olifanten en het schoonmaken van hun nacht stallen.
olifanten spotten in Sri Lanka
Kaudulla national park
Kuadulla is een van de belangrijkste parken om olifanten te spotten in het wild. Dit gebeurd het meest als zij water drinken.
Het gaat dan om het spotten van kuddes olifanten. Deze kuddes kunnen bestaan uit 30 tot wel 80 olifanten.
Je gaat daar op jeepsafari. Zorg ervoor dat de chauffeur de tijd wilt nemen. Zodat jij een op een kan staan met een olifant. Het kan namelijk druk zijn in Kaudulla national park. Er rijden talloze jeeps rond in het park en in piekmomenten zal je nooit een dier een op een zien.
Minneriya national park
Ieder jaar gebeurd er iets speciaal is Minneriya national park.
Ieder jaar vindt de gathering plaats. Hier komen dan honderden olifanten bij elkaar. DIt komt doordat het park vele voordelen biedt voor de olifanten. Hier kunnen zij schuilen, vinden zij voldoende eten en kunnen zij drinken in een van de poeltjes.
Om deze reden komen er ieder jaar zoveel olifanten bij elkaar.
The gathering vindt plaats tussen mei en september ook wel het droge seizoen. Het water in het park is dan grotendeels weg waardoor de graslanden vrij komen om van te grazen.
Ga vooral aan het einde van het droge seizoen heen. Dan zie jij hier de meeste olifanten.
Udawalawa national park
Ondanks dat het geen zekerheid is dat je een wilde olifant ziet. Is de kans dat jij zo’n dikhuid tegenkomt onwijs groot in Udawalawe national park.
Vraag aan de mensen die er werken wanneer de beste tijd is om op safari te gaan. Zij weten het immers het beste.
Verder is het belangrijk om te melden dat jij in dit park veel andere jeeps tegen kan komen die op hetzelfde uit zijn. Namelijk olifanten spotten. Een op een een olifant zien wordt dus moeilijker.
Dit mag jij natuurlijk niet afleiden voor het feit dat jij een olifant in levende lijve ziet en dit een onwijs speciaal moment is.
Olifanten in festivals
Olifanten worden ook gebruikt in festivals. Het bekendste festival waar olifanten voor worden gebruikt is het Kandy festival.
Daar zie jij dansers, jongleurs, vuurspuwers en dus ook olifanten.
De discussie doet de rondte dat jij dit festival maar beter moet bannen.
Wij geven je gelijk dat jij hier geen kaartje voor moet betalen. Deze zijn onwijs overprijsd. Plus hiermee steun je olifanten die verplicht kunstjes moeten doen voor menselijk vermaak.
Aan de andere kant is dit een heel mooi festivals waar de olifanten een onderdeel van zijn. Het festival is traditie.
Ga dus vooral kijken bij de parade maar zorg ervoor dat jij niet betaald voor olifanten of je maakt jou misschien schuldig aan mishandeling van deze dieren.
Conclusie
het beste is dus om olifanten in het wild te zien. Daar horen zij thuis. Hoe gaaf is het als jij oog in oog met zo’n groot dier staat in zijn natuurlijke habitat.
Heb wel altijd respect voor de dieren. Het is ook verboden om de dieren opzettelijk op te jagen. Daar staat een celstraf op.
Je kan naar een olifanten weeshuis gaan. Maar weet dat sommige te commercieel zijn geworden en dat de olifanten daar slecht verzorgt kunnen worden. Als jij toch naar een van deze weeshuizen wilt gaan, ga dan naar de millenium elephant foundation.
De festivals zijn mooi, maar zorg dat jij de behandeling van deze olifanten niet support. Koop dus geen duur ticket om deze te zien vanaf een tribune.