De East Side Gallery is de herinnering aan de Koude Oorlog in Berlijn. Tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke staat 1.316 meter Berlijnse muur. Bekladderd met Graffiti.
Het stukje berlijnse muur is overigens niet compleet in originele staat door de graffiti. In het voorjaar van 1990, een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur, zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op vrijheid op de muur te tekenen. De East Side Gallery is hierdoor een openbaar kunstwerk geworden.
Je kan op meerdere manieren de East Side Gallery ervaren, niet alleen door er langs te lopen. Maar ook in een Trabant tour in Berlijn. Wil jij in een Trabant rijden langs de Berlijnse muur, lees hier ons artikel.
Je vind de East Side Gallery in Friedrichshain in de buurt van de station Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke.
Street art kunst op de muur
Sinds 1990 staat dit stukje Berlijnse muur bekend als de East Side Gallery. Hier kun je heel veel mooie graffiti werken zien. Van 118 verschillende kunstenaars. De kunstenaars gaven hun visie over de politieke situatie in Berlijn in het jaar 1989/1990. Achter de meeste werken zit een diepere betekenis.
Ultieme chill plek aan de Spree
Tegenwoordig is de East Side Gallery een ultieme plek aan de Spree. Waar je street art kan zien. Maar ook waar je lekker met een biertje in het gras kan zitten bij de Spree.
Hou jij van graffiti en wil je relaxen? Neem dan ook een kijkje bij de YAAM, het is een stadsstrand met Caribische vibe.
Geschiedenis East Side Gallery
Het stuk muur dat nu bekend staat als East Side Gallery was in de Koude Oorlog de grens tussen Oost- en West-Berlijn. De Berlijnse muur diende als een beveiliging dat mensen in Oost-Berlijn niet naar het westen konden vluchten. De dichtstbijzijnde grensovergang was de Oberbaumbrücke. De huidige East Side Gallery probeert een beeld te geven van hoe de Berlijnse Muur er aan de westkant uit heeft gezien.
Graffiti in het oosten
De Graffiti in het Oosten werd na de val van de Berlijnse Muur in 1989 pas aangebracht. Het gaat hier om het stuk muur dat aan het oosten van de stad stond, wat een soort niemandsland was. De oost muur was hiervoor niet beschilderd. Dat liet de autoriteiten van de DDR niet toe.
Graffiti in het westen
In de westkant was dit een heel ander verhaal in Berlijn. Bijna de gehele Berlijnse Muur aan de westkant zat onder de graffiti tijdens de tweedeling in Berlijn. Iedereen die een spuitbus had kon graffiti op de muur spuiten. De autoriteit liet het toe en er werd niet streng op gehandhaafd als bij de DDR. Het kon ze vrij weinig schelen wat er met die lelijke muur gebeurde, en bovendien was ook deze kant van de muur al officieel DDR-gebied omdat de muur aan de oostkant van de Spree stond.