Oplichting Vietnam

Laatst bijgewerkt: 12-10-2019

Als je een ding kan merken in Vietnam is het oplichting. Hoe kan je oplichting Vietnam voorkomen?

De locals gaan zorgen om op allerlei manieren een graantje van je mee te pikken, en terecht. Die rijke domme toeristen kunnen echt wel iets missen! De locals kun je het niet kwalijk nemen dat ze je oplichten in Vietnam. Wel kan je er bewust van zijn en weten welke trucjes ze gebruiken.

Sommige oplichtingstrucs ben ik zelf slachtoffer van geworden of heb ik van andere reizigers gehoord. Hieronder alle tips over oplichting in vietnam:

Oplichting vietnam

Taxi van Noibay airport naar Hanoi

De taxirit van het vliegveld naar het oude centrum van Hanoi kost 18 dollar, maar er zijn taxichauffeurs die meer geld gaan vragen. Ze weigeren op de meter te rijden. Vaak heb je pas door als je in het oude centrum van Hanoi staat dat je teveel hebt betaald.

Tip: Door te weten dat het 18 dollar gemiddeld kost kan je dat gewoon 18 dollar opnoemen als prijs tot er een taxi chauffeur toe hapt. Of als je alleen reist zoek andere backpackers op die met jou een taxi delen dat scheelt ook weer geld.

Kleine manieren van oplichting Vietnam

In Vietnam heb je vaak kleine manieren van oplichting. Dat kan zijn foto maken als je de draag stang op je schouders hebt zoals onderstaande foto. Of als je vraagt dat je iets wil proeven op de markt.

Ze verwachten dan dat je het ook voor betalen en flink ook! Deze manieren kan je eigenlijk niet kwalijk nemen, je bent niet verplicht om te betalen natuurlijk.

Ik hoef niet uit te leggen dat deze toerist straks flink moet betalen. Voor de foto die er straks gemaakt word.

Fietsenstalling scam

Een fiets huren bij je hostel of bij een fietsverhuur is super eenvoudig, hierdoor heb je de vrijheid om op eigen houtje de pagodas en andere bezienswaardigheden te bezoeken. Eenmaal bij een pagoda aangekomen staan er vaak locals op je te wachten om je een halt te roepen en verwijzen ze je naar de fietsenstalling.

Let op soms als je verder fiets kan je fiets gratis bij de pagoda stallen.
Het is niet per definitie veel geld, maar elke keer een beetje is op een low budget backpack vakantie toch weer een maaltijd.

Veranderen van hotel prijzen

Een vorm van oplichting die vaker in Vietnam voorkomt is verwarringen brengen van de toeristen met betrekking tot hotel en hostel prijzen, en dan een heel andere prijs in rekening brengen aan het einde van je verblijf. Zelf is dit mij niet overkomen. Maar op internet staat veel vermeld dat mensen deze scam zijn ingetrapt. ze werden verteld dat de prijs per nacht $15 was, ze ging hiermee akkoord. Het hotel vroeg om hun paspoort, omdat ze deze in het bestand moesten hebben voor het geval dat de politie het hotel kwam inspecteren. Uiteindelijk was de prijs per nacht $ 10 meer per nacht, volgens het hotel.

Wat kan je er tegen doen?

Vraag altijd de prijs van het hotel op papier. Stel ze zeggen dat de prijs anders is dan kan je tenminste laten zien wat ze zelf hebben opgeschreven. Of reserveer een hotel met een app als booking.com daar staan hotels en hostels met vaste prijzen.

Tip: Vraag je paspoort terug na het inchecken. Dan kan je makkelijker dreigen met niet te betalen als je het niet eens bent over de prijs. Daarnaast hebben ze alleen je paspoort nodig voor een formulier in te vullen voor de overheid van Vietnam.

Copycat hotels

Jij hebt een verblijf uitgekozen online, omdat je goede reviews las waarschijnlijk. In Vietnam heb je een vorm van oplichting wat copycats hotel heet. Chauffeurs worden omgekocht, om je naar het verkeerde hotel te brengen. Vaak kom je er pas achter dat dit een copycat is als je pas bent ingecheckt.

Wat kan je er tegen doen?

Ik liet vaak het adres van het hotel zien, inplaats van de naam zeggen van het hotel. Je kan altijd op google maps of andere navigatie apps het hotel markeren op je map. Dat je weet dat je naar het juiste hotel gaat.

Motorfiets oplichting Vietnam

Als je een motorfiets wil gaan huren in vietnam kan je te maken hebben met onbetrouwbare types. Het kan zijn dat ze je op straat aanspreken om een motorfiets te huren.

Een tochtje op de motorfiets klinkt tof?

Sommige verhuurders gaan je achtervolgen en stelen je motorfiets met de reservesleutel. Je snapt het al, vervolgens word je beschuldigd in verband met diefstal en je moet betalen voor de motor. Andere verhuurbedrijven verhuren je een motorfiets met mechanische problemen en beweren vervolgens dat jij ze hebt veroorzaakt en vervolgens moet je betalen voor de reparaties.

Eigen ervaring 

Zelf had ik een motorfiets waar de klep van de helm niet dicht van kon, gelukkig hadden ze het zelf niet opgemerkt.

Wat kan je er tegen doen?
Ik raad je af om een motorfiets te huren in Vietnam zonder vietnamees rijbewijs. Maar al ga je toch een motorfiets huren regel het via je hostel of hotel. Vaak hebben zij een verhuur service. Maak vooraf foto's van de motorfiets zo kan je makkelijker een discussie aangaan als iemand je wel beschuldigd van schade soms.

De blackjack scam

In Vietnam kan je in een parkje of ergens anders een leraar tegenkomen. Hij vraagt je thuis te komen eten, wat leuk! Daar vertelt hij over zijn skills in blackjack en voor je het weet legt hij het spel uit. Hij legt je een bepaalde techniek uit waardoor je altijd wint.

Je snapt het al? 

In het begin ga je wel winnen, tot je veel eigen geld gaat inzetten. Dan werkt opeens de speciale techniek niet meer. Sommige mensen leggen zelfs hun pinpas op tafel als garantie en kunnen vervolgens een behoorlijk bedrag gaan pinnen.

Tips?

Heb jij tips over oplichting Vietnam, die wij niet behandeld hebben. Deel je oplichting tips en geef een reactie!