Oplichting in Parijs

Laatst bijgewerkt: 12-10-2019

Natuurlijk hoop je op een fijn weekend weg in Parijs. Helaas ben je als tourist een makkelijke prooi voor oplichters. Door deze tips weet je hoe je oplichting in Parijs kan voorkomen, waardoor je reis een stuk prettiger kan maken.

Om oplichting in parijs te voorkomen moet je met een paar dingen rekening houden. Als vreemden jou aanspreken hebben ze een doel voorogen vaak gaat het om geld of spullen afhandig te maken.

Als een vreemden je proberen aan te spreken kan je beter nee zeggen. Helemaal als vreemden je spontaan proberen te helpen heeft dit vaak te maken met oplichting in Parijs.

Net als elke stedentrip of vakantie, let goed op je spullen en zorg dat je geen portemonnee in je kontzak doet. Als mensen je aanspreken willen ze vaak wat van je of proberen ze je af te leiden om je zakken rollen.

De oplichting trucs in Parijs

In Parijs heb je zakkenrollers maar de kans is groter dat je juist word opgelicht door een van de vele oplichting trucs die de stad Parijs kent. Zoals we in het begin vertelde als vreemden je benaderen gaat het vaak om oplichting in Parijs.

De kaartjes wisseltruc

Op sommige metrostations worden veel toeristen opgelicht door de kaartjes wisseltruc. Vaak op station Gare du Nord worden toeristen die net aankomen met de Thalys opgelicht. Omdat de meeste toeristen verder rijzen met het openbaar vervoer in Parijs, hangen de oplichters rond de kaartjes automaten.

Hoe gebeurd het?

De behulpzame oplichters willen je met alle liefde helpen bij het bestellen van een metro kaartje. Ze helpen je met het juiste product te voorschijn te krijgen. Maar uiteindelijk gaat het om een veel duurder product dan gewoon een enkeltje. Als je het product wil betalen met je bankpas zegt hij dat je bankpas niet werkt met deze automaat.

De oplichter stelt voor om met zijn bankpas te betalen. Je betaalt hem vervolgens contant. Nu denk je vast, wat ben ik goed geholpen. Hij heeft een kinderkaartje aan je gegeven.

Balletje-balletje

Balletje-balletje is een van de meest bekende oplichting trucs in Parijs. Bij dit spel moet je raden onder welke van de drie bekertjes het balletje zich bevind. Er is ook een variant met luciferdoosjes en een balletje en met zwarte schijven waarvan er bij eentje een witte stip aan de onderkant zit.

Balletje balletje oplichting in Parijs
Op de onderstaande foto werd de oplichting truc balletje balletje gedaan. Ze vonden het niet erg leuk dat ik er een foto van maakten.

Wat zie je dan als tourist?

Als tourist ga je balletje balletje zeker tegenkomen in je stedentrip Parijs. Het lijkt of je goed geld kan winnen met dit spelletje. Tot jezelf mee gaat doen. Dan ben je in korte tijd heel veel geld verloren.

Je kan beter gewoon dit spelletje negeren en van Parijs genieten.

Gratis waarzegsters

Misschien ben je een spiritueel typje, in Parijs kan je namelijk een reading krijgen van een gratis waarzegster. Een sessie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Toch niet gratis?

Het klinkt heel leuk om op die manier je toekomst te kunnen horen, maar je snapt het al. Het blijkt opeens niet meer gratis te zijn. Ze willen opeens dat je flink voor gaat betalen. Soms treden ze met zijn tweeën op om het slachtoffer flink onderdruk te zetten.

De armbandjes-vlechter

Bij het Montmartre maar ook op andere plekken kan het voorkomen dat iemand je hand schud en opeens een touwtje om je pols gaat vlechten, wat uiteindelijk een vriendschap armbandje moet voorstellen.

Leuke vriendschap?

Natuurlijk snap je dat je flink moet betalen en ze je uiteindelijk behoorlijk kunnen intimideren om wat geld van je los te maken. Helemaal omdat het vaak mannen zijn van Afrikaanse komaf die redelijk groot zijn.

Mijn eigen ervaring met de vriendschap-armband vlechter

Zelf was ik in Montmartre en kruisden de de armband vlechter mijn pad. Hij wou direct bij mij een armband om mijn pols doen, natuurlijk wist ik al van het bestaan van de vlechter. Maar zelf bij tweekeer Nee roepen in het frans! Probeerde ze hardhandig nog steeds een armband bij mij om te vlechten. Ik heb zij uiteindelijk hardhandig moeten duwen om ze van me af te krijgen.

Deze armband vlechters kunnen wat hardhandig te keer gaan, je kan beter deze mensen vermijden en een andere weg gaan. Ik had geluk dat ik een redelijk groot ben, maar kan me voorstellen als je wat kleiner bent dat je helemaal geen kant op kan.

De gouden ring truc

Een bekende truc in Parijs is de gouden ring truc. Het kan zomaar zijn als je over straat loopt dat een voorbijganger spontaan bukt en lijkt een ring te vinden. De persoon is er van overtuigd dat de ring van jou moet zijn.

De ring kan je beter niet aannemen

Als je de ring aanneemt vraagt de vinder direct om vindersloon. Het kan ook zijn dat de persoon eerst weg loopt maar daarna weer om vindersloon probeert te vragen. Als je de ring wilt terug geven is de vinder er van overtuigd dat de ring van jou is, dus hij/zij neemt hem niet aan.

Als je ze vindersloon geef dan zijn ze erg hebberig en proberen het maximale uit te halen. De ring is vaak geen stuiver waard dus geef ze geen vindersloon. Beter is helemaal geen ring aan te nemen.

5 Doofstomme petitie ondertekenen?

Vaak zijn het groepen meisjes met een formulier die je gaan benaderen. Deze meisjes doen vaak net of ze doof zijn en niet kunnen praten. Ze laten het formulier zien en willen vaak ook dat je geld geeft.

Vaak zijn deze meisjes niet doof en kunnen ze gewoon praten en horen, ga hier niet op in en loop gewoon weg.

Diefstal en zakkenrollers in Parijs

Net als elke grote stad heb je in Parijs kans op zakkenrollers en diefstal van spullen. Vaak ben je als toerist een makkelijk doelwit omdat je met hele andere dingen bezig bent dan goed op je spullen letten.

Zakkenrollers in de metro

Zakkenrollers zijn vaak op drukke plaatsen actief zoals in de metro. Ze houden hun slachtoffers vaak al langer in de gaten en slaan op eens toe. Bij het reizen in het openbaar vervoer in Parijs, hou je tas altijd voor je. Hierdoor heb je meer zicht op je spullen. Daarnaast heb nooit je portemonnee in je kont zak of iets anders waardevols.

Tips tegen zakkenrollers in Parijs

Wat soms ook kan helpen is een travelwallet dat is een klein portemonneetje wat je makkelijk in je voorzak van je broek kan doen met alleen wat cash geld bij je. Laat dan wel je portemonnee op je hotelkamer of diep in je tas dat zelfs al probeert iemand je te rollen dat ze geen kans maken.

Dieven bij terrasjes in Parijs

Als jij lekker een terrasje gaat pakken in Parijs zorg dat je geen waardevollen spullen op tafel legt. Geen portemonnees of telefoons op tafel leggen voor dat je het weet zijn je spullen weg.

Je word vaak afgeleid en voor je het weet is je telefoon gestolen. Je kan daarom je telefoon of in je hand of broekzak doen. Hou ook altijd je tas in het zicht.

Kan je oplichting in Parijs voorkomen?

Natuurlijk zijn dit de populaire oplichting trucs in Parijs. Waar de meeste trucs makkelijk te voorkomen zijn. Maar bij heel veel dingen heb je achteraf pas door dat het om oplichting ging. Zorg er voor dat je op je hoede bent en een beetje wantrouwig als een vreemdeling je aanspreekt. Vaak al spreekt iemand je aan dan wil hij of zij iets van jou.

Hebben we iets nog niet behandeld over oplichting in Parijs? Dan horen we graag de tips.