Oplichting Boedapest - de meest voorkomende oplichtingstrucs

Laatst bijgewerkt: 20-08-2022

Tijdens je stedentrip in Boedepest, wil je fijn de cultuur zien, nieuwe mensen observeren en vooral het naar je zin hebben. Maar doordat je in een nieuwe vreemde stad bent als Boedapest maakt dat je ook kwetsbaar voor oplichting. Daarom vertellen we over Boedapest oplichting trucs en scams die je kan verwachten en ook verder over de veiligheid.

Maar voordat we beginnen willen we je vertellen dat Boedapest een relatieve veilige stad is om te verkennen. En dat het erg mee valt zeker met bepaalde west europeese steden als bijvoorbeeld de zakkenrollers van Barcelona.

Maar met een paar tips over oplichting in Boedapest en alle scam trucs die je kan tegenkomen, ben jij goed voorbereid en overkomt het jou niet!

Oplichting in Boedapest

De taxi scam

Wij denken dat je met de taxi scam het meest in aanraking kan komen in Boedapest. Waarschijnlijk na een avondje stappen in Boedapest wil jij toch weer terug naar het hotel. Je ziet de taxi staan en stapt in.

Dit is de scam in Boedapest het makkelijkste tegenaan kan lopen. Het is laat je loopt de bar uit en je wilt natuurlijk naar je hotel. En zonder erbij na te denken zit je in de taxi 

De taxichauffeur is natuurlijk super aardig, hij wil je dolgraag overal heen brengen. Hij zegt nog maak je geen zorgen om de prijs.

Maar in dit geval kan je beter wat zorgen maken want de prijs gaat een stuk hoger zijn dan je verwacht. En het aardige karakter verdwijnt als sneeuw voor de zon, wanneer je vraagt waarom het zo duur is. Of je wat wilt afdingen van de prijs. In deze situaties kan je maar beter betalen in Budapest.

Wil je meer over het openbaar vervoer van Boedapest weten? Lees dan ons artikel over het openbaar vervoer in Boedapest.

Wat kan je tegen deze vorm van oplichting doen in Boedapest?

Er zijn taxies met een logo van een taxiebedrijf, je kan beter deze nemen in plaats van zonder logo van een taxiebedrijf. Als je taxie nodig heb van je hotel of hostel kan je best de receptie een taxie voor je laten bellen. Of je kunt de Bolt app downloaden. In Boedapest heb je geen Uber.

De bar oplichtingtruc ( beautifull lady scam)

Je loopt over straat en er komen twee prachtige vrouwen op je afgelopen uit het niets. Ze beginnen met je te praten. En nog apparter ze vinden alles wat jij zegt ook leuk, so much in commen. En ze heb er ook zelf veel over te vertellen.

Natuurlijk veranderd het gesprek in een wat meer flirterige sfeer, je kan zelfs denken dat je geluk vanavond krijgt. Ze zullen aan je vragen of je zin hebt in een drankje, en geloof het of niet “ze weten een leuke plek”. Waarschijnlijk kom je aan in een bar in een kelder of een wat afgesloten en stille plek. Waarschijnlijk met twee grote bouncers bij de deur om te ontsnappen. 

Waarschijnlijk krijg je het menu geen eens te zien, want de barman weet wel wat je lekker vind. En natuurlijk ook wat de dames drinken, dus daar hoef je geen zorgen over te maken. Waarschijnlijk komen er wat shots aan in een snellere opeenaanvolgende snelheid dan je gewend bent. En de dames zullen er alles aan doen om je in de bar te houden. Als je om de rekening gaat vragen kan je een rekening verwachten tussen de 500 tot de 2000 euro.

Waarschijnlijk heb je niet zoveel geld opzak, en de gezellige bouncers van eerder weten wel een goede ATM in de buurt. En zij kunnen jou er wel even brengen.

Hoe kan je aan deze scam ontkomen?

Als twee vrouwen op je afkomen lopen, overal dichtbij Vaci Street, zullen ze jou als je het target zien. Als ze vertelen dat ze een leuke bar weten kan je beter vertellen dat je zelf een betere weet en heel snel doorlopen.

Maar beter is een beetje aarzelent te zijn als vreemden je aanspreken en met je naar een bar willen gaan, helemaal op Vaci Street. Beter is gelijk door te lopen. 

Geldwisselaars

Wij denken dat je inmiddels wel weet dat de mensen die geld willen wisselen voor een super goede wisselkoers een gniepige scam is die je beter uit de weg kan gaan. En je beter kan pinnen bij een pinautomaat voor geld.

Mocht je dat toch doen, dan zal je merken dat a) ze te weinig terug gegeven hebben en voor je het zelf hebt kunnen tellen zijn ze al weg of b) ze gaan creatief om met de wisselkoers op de hoop dat jij geen idee hebt wat een goede prijs is of c)  je eindigd met geld van een ander land wat niks waard is met de hoop dat je geen idee hebt hoe het geld van Hongarije er uit ziet of d)  je krijgt briefjes van 200 HUF, briefjes die niet meer gebruikt worden en geacepteerd worden.

Straat verkopers

Waarschijnlijk word je aangesproken door allerlij straatverkopers van verkopers die iPhones verkopen tot je drugs aanbieden. Maar ook wel de welbekende petities. 

Laten we duidelijk zijn, als je een telefoon koopt mag het een wonder zijn als je er mee kan bellen, want het is chineese namaak. Niet een goede deal.

Met het aanbieden van drugs vinden wijzelf heel gevaarlijk, en raden wij absoluut niet aan. Daarnaast is het drugs gebruik illigaal in Hongarije.

Met de petities word je afgeleid, waar vaak een handlanger probeert je zakken te rollen. Vaak gaan ze erg gerafineerd. En voor je het weet kom je er achter dat je iets kwijt bent en je zakken zijn gerold.

En alles wat je gratis van iemand krijg als een soort vriendelijk gebaar zoals een bloem bijvoorbeeld. Komt een bijkomstige intimidatie om tocht wat geld er voor te krijgen.

Wat kan je hier tegen doen?

Je zult waarschijnlijk wel met ze in aanraking komen, gelukkig accepteren ze nee als een antwoord. Of als het je heel erg ieriteerd doe of je ze niet ziet of gehoord hebt.

Zoals op zoveel toeristische plekken moet je ook in Boedapest uitkijken voor zakkenrollers. Het gebruiken van je gezonde verstand op plaatsen waar veel toeristen komen, zorgt ervoor dat je een onbezorgde vakantie hebt.

Extra tips tegen oplichting in Boedapest

Daarnaast hebben wij nog wat extra tips tegen oplichting in Boedapest: 

Wees in het algemeen voorzichtig in drukke plekken, en zorg er voor dat je tas goed dicht zit en dat mensen niet makkelijk je portommone of je telefoon kunnen stelen uit je broek zak bijvoorbeeld.

Plekken waar je extra moet opletten?

Sommige plekken spreken voorzich natuurlijk als de drukke treinstations en markten. Maar ook op roltrappen in de menigten en in het openbaarvervoer zou ik een beetje uitkijken.

Daarnaast zijn de touristiche plekken als Matthiaskerk, het Vissersbastion, het Parlementsgebouw, de Donaupromenade, belangrijke winkelstraten zoals Váci Utca.

In restaurant

Controleer altijd de menu met de prijzen er op, voordat je drankjes bestelt. Hierdoor kan je niet verast worden met hele hoge prijzen als we net in de bar scam genoemd hebben. Service kosten bedragen rond de 10% en 14% procent en horen op de rekening vermeld te worden.

Daarnaast kan het handig zijn om Google reviews te checken, mocht je het niet vertrouwen.

Hoewel oplichting en fraude niet veel voorkomen, raden we wel aan om de volgende stappen te nemen om te voorkomen dat je wordt lastiggevallen.