Oplichting in Berlijn

Laatst bijgewerkt: 14-07-2020

Berlijn is een van de meest veilige steden van europa toch kan je te maken krijgen met oplichting. In mijn stedentrip heb ik weinig oplichting ervaren, toch merkte ik kleine dingen op wat na de factchecking mijn vermoedens bevestigen. Hier een aantal tips wat voor oplichting in Berlijn kan tegen komen en wat er tegen te doen.

Berlijn is naar mijn idee een van de veiligste steden waar ik afgelopen jaren ben geweest. Zorgen hoef je niet te maken tijden een stedentrip in Berlijn. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat voor oplichting je kan verwachten in een stad als Berlijn. Daardoor weet je de trucjes en kan je er wat tegen doen.

De oplichting praktijken die je kan tegenkomen zijn zakkenrollerij, oplichting, bedelen, overvallen. Dit is kleine criminaliteit.

1# Charity petitie oplichting

Deze scam heb ik al eerder mee gemaakt in Parijs. Maar toen beweerde de oplichters dat ze doof waren en niet konden praten. Vaak zijn dit tiener meisjes of begin twintigers die met een formulier wapperen. Op dit formulier staat een goed doel, bijvoorbeeld voor doven mensen.

Als je dit formulier invult verwachten ze ook gelijk dat je handje contantje komt afrekenen. Vaak staan er al mensen op de lijst met erg hoge giften. Je kan beter hier doorlopen.

Dit zijn locaties waar je ze tegen kan komen:

Reichstag Building, Memorial of the Berlin Wall, Checkpoint Charlie, East Side Gallery, Pariser Platz, Memorial to the Sinti and Roma Murdered under the National Socialist Regime, Topography of Terror, Museum Island, Pergamonmuseum, Berliner Dom, The Holocaust Memorial, Brandenburg.

2# Pas op met foto's van verklede mensen rond attracties

Bij de toeristische attracties zoals de  Brandenburger Tor in Berlijn en Checkpoint Charlie kan je met verklede mensen op de foto.

Zorg er eerst voor dat je een prijs afspreekt voor dat je op de foto gaat. Want als de foto genomen is willen sommige straat artiesten er 20 euro voor. Dat is veel geld voor een kiekje!

oplichting Berlijn

3# Trein controleurs die geen echte controleurs zijn

Een nep ticket controleur met een vervalste badge beschuldigd je van een een verkeerde reisbewijs. Verwacht dat je meteen moet betalen.

Wat kan je hier tegen doen?

Een echte inspecteur laat je bijvoorbeeld ook de boete uitprinten, waarna je een brief krijgt. Geef nooit je paspoort aan deze personen.

Wat te doen tegen oplichting in berlijn?

Mijn tip is let goed op je spullen en loop niet opzichtig te koop met je kostbaarheden, als iemand niet weet dat je een dure telefoon bij je hebt dan is de kans kleiner dat hij gestolen word. Vermijd kleine donkere steegjes in het donker en wees waakzaam als iemand je aanspreekt op straat.