Nachtleven van Berlijn - De top techno clubs van Berlijn

Laatst bijgewerkt: 01-08-2022

Waarschijnlijk ben je de cultuur van Berlijn aan het opsnuiven, maar wist je dat een groot stuk van de cultuur in de nacht te beleven is. Berlijn staat natuurlijk bekend om het nachtleven. Het nachtleven van Berlijn is uniek, iets wat je moet ontdekken.

Misschien zijn er bepaalde geruchten die je afschrikt, zoals de wachtrijen voor bepaalde clubs. En hoelang het duurt om ergens binnen te komen. En misschien de vraag wel, kom je wel binnen? Want in Berlijn kom je niet altijd ergens zomaar binnen.

In dit artikel vertellen we je meer over het nachtleven van Berlijn en de tofste techno clubs die Berlijn heeft. Ook vertellen we meer over de dresscode hoe je een streepje voor hebt om binnen te komen in de geweldige techno clubs die Berlijn kent.

Meer over het nachtleven van Berlijn en de techno scene

In Berlijn is er iedere avond van de week iets te beleven, met als hoogtepunt een van de wereldberoemde techno-clubs. Sommige clubs gaan van zaterdag door tot maandag. Soms is het weekend gewoon tekort in Berlijn er zijn zoveel toffe techno clubs waar je heen kunt gaan. 

Na de val van de Berlijnse muur ontstonden er vrijplaatsen voor experimentele muziek en raves. Die vaak plaats vonden in oude fabriekspanden.

De techno-scene heeft Berlijn een enorme boost gegeven. En trekt de uitgaanstoerist. Er gaan zelfs gezegdes dat het de ‘Easyjetset’ is die komt vliegen met een goedkope vlucht naar Berlijn.

Het nachtleven in Berlijn verplaatst zich dan ook steeds. Als er ergens een club sluit dan opent er een haar deuren weer op een andere plek. Vroeger was Prenzlauerberg een epicentrum van het nachtleven, nu wonen daar jongen gezinnen en bevind het nachtleven zich meer in de wijken als Friedrichshain, Kreuzberg en Neuköln.

Wat moet je weten over de techno clubs in berlijn?

Wat belangrijk is om te weten is, dat de meeste clubs in Berlijn techno draaien, hou jij niet van techno? Dan zijn er veel legendarische clubs die niet helemaal bij jou passen. De meeste clubs willen een bepaald publiek binnen hebben, dus de bouncers proberen dat te bereiken. Pas je niet volgens de bouncer tussen de rest? Dan heb je een moeilijke tijd om de club in te komen.

Wat is de dresscode voor de techno clubs van Berlijn?

In het algemeen is underdressed beter dan overdressed, in het Berlijnse nachtleven. Wat wij niet helemaal gewend zijn van uitgaan. Maar wel heel erg bij de Berlijnse vibe hoort.

Dus probeer je niet te netjes te kleden, dus geen netjes gestreken overhemd aan of hoge hakken. Dit past niet helemaal bij Berlijn.

Het moeilijke van de berlijnse dresscode voor de clubs is dat de clubs erg populair zijn, daardoor zijn de bouncers nog selectiever. Dus je outfit is belangrijker om je kansen te vergroten. Met een goede club outfit voor Berlijn ben je de rest dus voor!

Wat qua dresscode erg bij Berlijn past is zwarte kleding en beetje een steampunk of gothic vibe. Je kleding stijl mag vaak wel een beetje een edge hebben. En hoe meer eigenheid hoe beter. Helemaal als je het ook uitstraalt, want je moet je look wel ownen.

Hier wat tips om met je outfit te beginnen en dat is vooral Dr. Martens, zwarte broek, net panty met scheuren er in.

Mocht je meer willen weten over wat je mee moet nemen naar Berlijn. Hebben we ook een paklijst stedentrip Berlijn geschreven, waar we ook vertellen wat je voor een rave avond mee moet nemen.

Mocht je uit willen gaan in Berlijn, maar je outfit ontbreekt nog een beetje. Ga naar de Darkstore. Hier vind je veel beetje gothic rave achtige kleding. Dit is een goede plek om iets te vinden. Darkstore Berlin bevind zich in de Boxhagener Str. 23 in de friedrichshain. Daarnaast kunnen we NAKT studio aanbevelen die zich ook in Berlijn bevind.

De tofste 5 techno clubs van Berlijn

Wij hebben een lijst gemaakt van de techno clubs die wij heel tof vinden in Berlijn. Deze clubs zijn wij zelf ook geweest. Dit zijn de clubs die wij aanraden voor het nachtleven in Berlijn.

#1 Berghain

Berghain is een beizonder fenomeen en word ook wel bestempeld als de techno tempel van Berlijn. En misschien wel van de hele werled. Dit is ook een van de redenen waarom mensen uitgaan in Berlijn. 

Het is de combinatie van het industruele pand in combinatie met  een line-up van geweldige DJ’s van de wereld die er komen draaien. En natuurlijk heeft Berhain ook een perfect afgesteld geluid systeem.

Berghain bevind zich in een oude betonnen energiecentrale van Vattenfall en is perfecte plek voor harde techno.

Op vrijdag opent de Panorama Bar, waar wat meer house en disco muziek word gedraaid. Dit is maar een deel van de club. Dit is waar de meeste touriste heen gaan.

Wil je het echte Berghain zien dan kan je het best op de zaterdag heen gaan voor de `‘Klubnacht’`, dan word de harde techno gedraaid. De club zal pas weer op maandag middag de deuren sluiten. 

De meeste toeristen gaan op vrijdag en zaterdag nacht naar de Berghain, maar de echte crowd van Berghain gaat zondag ochtend of in de middag pas naar de club. En komt er maandag weer uit.

Techno clubs Berlijn - voor de Berghain

Het deurbeleid is strict en kan een beetje random soms aanvoelen. De bouncers selecteren mensen die echt bij de club passen. Om je kansen te vergroten is het handig om zwarte kleding aan te trekken, en een techno uitstraling te hebben die bij deze club past.

In Berghain is het absoluut verboden om foto’s te maken binnen, net zo als andere clubs. Met een onderliggende gedachten: ‘What happens in the club, stays in the club. Dit komt door de origine van de gay en fetish scene waar de club uitkomt. En die vibe wil de club nog steeds behouden.

Mocht je nou ook graag ook de Berghain willen komen, dan hebben wij een artikel geschreven wat je kans vergroot om daad werkelijk in de berghain te komen. Lees alles over de Berghain en hoe je daar binnenkomt.

#2 KitKatClub

Kitkat is netterlijk een snoepwinkel, en is opgericht in 1994 door een Oostenrijkse filmmaker Simon Thaur. Hij heeft zich laten inspireren door  de film ‘Cabaret’ uit 1930 over een Burlesque-achtige club met in de hoofdrol Liza Minnelli.

De KitKatClub staat bekend om zijn ongeremde sexpositive sferen. Hier draait het niet alleen om de techno, maar ook om de openminded mensen en sfeer. Iets heel beizonders wat je niet in velen clubs gaat vinden. Voordat je de KitKatClub wilt bezoeken moet je rekening houden dat bepaalde feesten hier een stricte dresscode hebben. 

De dresscode omschrijft zich dan ook als kinky, haute couture, glamour en fetisj. Maar naakt is ook een dresscode. Sommige mensen zeggen zelfs, laat je kleding thuis en breng je daddy issues.

#3 Sisyphos

In Berlijn heb je twee soorten type clubs; de donkere industruele clubs met een kille sfeer, en de wat meer hippie-actige clubs met veel gekleurde lichtjes en wat meer lichte sfeer.

Nachtleven Berlijn - Voor de Sisyphos

Sisyphos past erg bij dat tweede type, waarbij de bezoekers veel kleurijkere en vlabojantere dingen dragen met soms wat glitters in het gezicht.

Sisyphos heeft een kleurijke uitstraling met bont decor. Dit maakt het een hele beizondere techno club in Berlijn.

En met een grote buitenplaats is het meer een zomerse club. Mocht het weer niet mee zitten door de ragen of brand je weg door de zon dan kun je binnen in de ‘Hammerhalle’, alsnog industriële en donkere sferen opzoeken. 

#4 Kater Blau

Kater Blau is door de vroegere eigenaars van de befaafde Bar25 opgericht, en de toemalige KaterHolzig. Hierdoor is Kater Blau een begrip in het Berlijnse nachtleven geworden. Deze club is een unieke locatie dat een deel van de club is gebouwd op een oud schip.

Het bijhorende Holzmarkt is een multifunctioneel cultureel centrum, wat toegankelijk is voor iedereen. Waar het heerlijk vertoeven is in de zomer.

#5 Salon zur wilden Renate

Met de vele verdiepingen, gangen, kamers en dansvloeren in de Wilde-Renate, is dit de beste plek om te verdwalen in de Berlijnse techno nacht. Er zijn meerdere dansvloeren en er is een relaxte binnen plaats waar je een frisse neus kan halen. In de zomer kan je heerlijk relaxen in de binnentuin en anders kan je heerlijk verdwalen in de club.

Mocht je toch andere muziek willen horen dan Techno?

Natuurlijk zijn er ook toffe clubs waar je terrecht kan, als je niet van techno houd.

Prince Charles

Prince Charles is een wat meer mainstream club en wat minder ruig ten opzichte van de bovengenoemde clubs. Het decor is wat chiquer. Hier vind je dus ook geen techno. Maar wij vinden het belangrijk om een club te noemen waat je geen techno hoort.

Hier vind je dan ook meer old-school Detroit House en Disco, of Hip-Hop en R&B avonden.  In de zomer worden er soms ook Street-food events georganiseerd zoals Burgers & Hip-Hop en is er buiten op de binnenplaats veel te beleven.